Oyun Arama
- Art Of Fighting
- Street Hoop
- Final Fight
- Sunset Riders
- Gals Panic
- Volfied
- Cadillac & Dinosaurs (Mustapha)
- Mortal Kombat Efsanesi
- Street Fighter
- River Raid
- Snow Bros
- The King of Fighters 96
- Tekken 3
- Captain Commando
- Metal Slug Efsanesi
- Half Life'da Nükleeri Kuran Pic
- Prototip SNES PlayStation Bulundu
- Atari Salon Muhabbetleri
- Street Fighter: Assassin’s Fist
- Atari Salonu Sakinleri
- Oyunların 40 yılını gitarıyla..
- RetroN 5 System
- Kayıp Atari E.T. Kartuşları Satışa Çıkıyor
- iPad'inizi Oyun Konsoluna Çevirin!
- Bir Jetonla 84 Saat Oynadı!


Atari salonları gelişen teknoloji yüzünden unutlmaya yüz tuttu. Bizler istiyoruz ki, çocukluğumuzun anılarından biridi daha unutulup gitmesin, bizim neslimizle nostalji yapmak istedim bu yazıda..
Evet başlığımız Atari Salonu
Atari salonları 1980’lerde çocukluğunu yaşayanların vaz geçilmez mekanı demektir. Bu salonlar genellikle loş ışıkların hakim olduğu, Oyun makineleri çalıştıran “jeton” denilen demirin makineye atıldığında Press P1 Push Start yazsını okuyunca mutluluk verdiği ve kral arkadaşlıkların kurulabildiği, bazen de dayak da yiyelebilen bir sosyal ortamlardır.
Atari Salonlarına ilk başlama genelde o yıllarda
1) Muhtemelen senden büyük bir abi ya da arkadaşının “lan oğlum gel lan.. manyak zevkli lan, bi kere dene bişi olmaz valla bak” cümlesiyle,
2) Atari Salonlarının önünden geçtiğinizde içeriden gelen o heyecan verici ses ortamının insanı çekmesi...
Atari Salonu Hakkında Temel Bilgiler
Unutmayın.. Elinizde ki jeton, mutluluğun anahtarıdır. Jeton alacak parası olmayanlar ya da jetona para vermek istemediği için yanında getirdiği uzun tel ile jeton yuvasından teli salmak suretiyle oyuna credit atan korkusuz tipler vardı. Ama salon sahibi yakalayınca temiz dayak atardı..
Paranız varsa da sakın fazla jeton almayacaksın.. Yanındaki tipler "la bi ceton versene" diye ağlarlar...
Atari Salonları aslında kumarhane mantığı ile kurulur ve genelinde saat olmaz. zamanın nasıl geçtiğini görmeni istemezler..
Atari Salonlarını genelde yaşı küçükler için çoğunlukla polisler basardı. Yakalanmamaya çalışın. Genelde ebeveynleriniz bu tür yerlere para vermenizden asla hoşlanmazlardı..
Nasıl İyi Bir Atarici Olurum ?
Unutmayın atari salonlarının elifba’sı Street Fighter oyunudur... Benim için de her bu oyunla başlamıştı. Oyunun’ın bir çok versiyonu var. Ama gönüllerde taht kurmuş olan serisi tabi ki de 1991 yılında piyasaya çıkan Street Fighter Champion Edition sürümüdür.
Unutmayın.. Street Fighter’ı anlayabilen bir oyuncu, neredeyse diğer tür dövüş oyunlarının hepsine kolayca uyum sağlayabilir. Onun için Street Fighter bu işin altın anahtarıdır.
Atarici Olmak İstiyorum. Ne yapabilirim ?
1) Gerçek bir atarici olmak isteyen bir çocuğun en büyük sorunu nakittir. Eğer ki bu yola baş koymuş yürekli atarici isen, gerekirse yemenden içmenden vazgeçip jetona para ayırmalısın. Bol pratik bu işin gereğidir. Ne kadar para, o kadar köfte...
2) Başlangıç seviyesinde genelde senin oynamayı bilmediğin için seni gözetleyen " ver bu roundu geçeyim" tipleri vardır.. Sakın bu sözlerine asla kanmamalısın kanma. Belki round’u geçer, senin oynama süreni uzatır, ama atarici olma yolunda çok büyük yaralar alırsın. İyi bir atarici yenile yenile yenmeyi öğrenmelidir.
3) Ataricinin en büyük düşmanı, çalışmayan düğmeler ve koludur. Onun için jeton atmadan önce oynayacağın makinayı iyi seçmen gerekir. Oyun esnasında bu düğme basmıyor, bu kol ileri gitmiyor gibi çemkirmelerin faydasız kalacaktır..
Kazanımların & Kayıpların
Başlangıç seviyelerinde daha az sürede oynayıp daha çok para kaybedeceksin. Ama zamanla “ver geçeyim bu roundu” diyen tip sen olacaksın. Bir tek jetonla saatlerce oyun oynayabilecek, salon sahibinin “olm bi jeton aldın salona ortak mı oldun lan pezevenk” diye atarlanmalarına maruz kaldıkça gurur duyacaksın kendinle.. Salonunda isim yapacaksın. Atari salonundakilerin “aabi nolur benim karşıma girme” diye yalvaran bakışlarına maruz kalacaksın.
Toparlayacak olursak ;
O güzelim atari salonlarının yerini zartık internet cafe ve play station cafeler aldı. Ama hatırlıyorum da atari salonunun havası şu an hiç birinde yok.
Yahu ne güzel insanlardınız lan siz.. Çok özlüyorum hepinizi. :(
Street Fighter'da oyunun sonunu getirdiği karakter Ken'in evlendiğini gördüğünde sevinen, Ryu'nun gün batımına doğru yürüyüşünü izleyip hüzünlenen güzel insanlardılar...
Atari salonu sakinleri bellidir...
Atari Salon Sahibi: x dayı veya x abi olarak tanınır salonda, Kol ve butonlara lehim yapmaktan kan çanağı olmuş gözleri ve çoğunun sigara içmekten bıyıkları sararmış umursamaz insan modelidir geneli (Örn: elektrikler gitti salonu boşaltın beyler).
Jetonunu hisse senedi gibi saklayan tipler: Son dakikaya kadar salondan çıkarılmamak için jetonu saklayan çocuk.. Aslında bi çoğu oynamayı bilmez izleyici olarak gezen tiplerdir.
Ver bu roundu geçeyim tipleri: Jetonu bitmiş ya da hiç almamış ergen irileridir, kesinlikle sakınılması gereken kişilerdir, o roundu verdiğin an o oyunun üzerine bir bardak bixi cola içerdiniz..
Tel çeken ıssız tipler: Jeton alacak parası olmadığı ya da para vermek istemediği için jeton yuvasından tel salmak suretiyle oyuna credit atan korkusuz tiplerdir. Genelde fark edilmemek adına kıyı köşe makinaları tercih ederler. Şimdiki hayatlarına çoğu mühendis veya yazılımcı olarak devam edenler grubunda incelenebilirler.
Karşıma girme zikerüm abileri: Genelde pek oyunlardan anlamayan ve kaybedeceğini anladıkları anda oyuna girersen zikerüm diyen tiplerdir, bunlardan da uzak durmak gerekirdi...
ve son olarak
Belki arkadaşım gelir otlakçıları: Bu tiplerde tanıdık arkadaş gelirde bir jeton atar belki diyerek bekleyen zavallı tiplerdi. Sabırlarını ise test etmeye kimse cürret edemezdi.. onlar bekler, bekler, beklerler ta ki avlarını buluncaya dek...
Yahu ne güzel insanlardınız lan siz.. Çok özlüyorum hepinizi.